Moje kucharzenie

Ciekawe miejsca / Interesting places

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Bułeczki cynamonowe

Najlepiej smakują tuż po ostygnięciu :-)

Składniki:
500g mąki
saszetka drożdży w proszku (7g)
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli
1 żółtko
1 1/2 łyżki masła (roztopić)
345ml ciepłej wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru demerara (może być zwykły biały lub inny brązowy)

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z drożdżami, miodem, solą i żółtkiem, dodać wodę i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec wlać roztopione masło i wrobić rękoma w ciasto, ale w taki sposób, by troszkę tłuszczu zostało niewchłonięte, a ciasto nie będzie kleiło się do rąk.
Rozłożyć ciasto na stolnicy, rozciągnąć na podłużny prostokąt. Posypać cukrem i cynamonem. Ja dodałam nieco więcej i tego, i tego, bo z proporcjami z przepisu bułeczki wychodzą mało słodkie. Zanim jednak wysypałam cukier i cynamon wysmarowałam ciasto płynnym miodem (nie ma tego w przepisie), który pięknie połączył się podczas pieczenia z cukrem i cynamonem tworząc coś na kształt karmelu.
Po osypaniu ciasta rolujemy je i kroimy na kawałki o grubości ok. 2,5cm. Układamy na przygotowanej wcześniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Buły powinny przed włożeniem do piekarnika powiększyć się dwukrotnie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia.
Kilka moich bułeczek zrobiłam bez cynamonu i zawijania i przyznać muszę, że spokojnie mogą robić za bułeczki śniadaniowe np. z masełkiem i dżemikiem :-)
Smacznego!
Aha! Zapomniałam dopisać, że zanim wstawimy buły do piekarnika, to możemy je wysmarować białkiem, które zostało nam z jajka. Będą wtedy bułeczki ładnie rumiane.

3 komentarze:

Égotiste pisze...

ja tu głodna siedzę, nie mam chęci ani pomysłu, by stworzyć coś dobrego do jedzenia, a Ty mi tu takie pyszności pokazujesz ;)

Ewa pisze...

mmmm, pyszności :)

Joanna pisze...

Pyszniutkie, zjadłabym je :)
Pozdrawiam cieplutko