Moje kucharzenie

Ciekawe miejsca / Interesting places

poniedziałek, 26 września 2011

Coś pysznego

Po tym, jak zrobiłam sobie segregator na przepisy, okazało się, że ilość przepisów, jakie posiadam, jest (delikatnie mówiąc) mizerna. Postanowiłam więc zacząć próbować nowe przepisy i zbierać je, oczywiście, w nowym segregatorze. 
Na początek coś prostego. Przepis zaczerpnęłam z brytyjskiej strony z bajkami dla dzieci (!)

Bułeczki z serkiem feta i szczypiorkiem (około 7-8 małych bułeczek)

Składniki:
  • 100g mąki przennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g miękkiego masła
  • 5 łodyżek szczypiorku (myślę, że można też spróbować z innymi ziołami, jak np. bazylia)
  • 25g sera feta
  • 50ml mleka pełnotłustego
Sposób przygotowania (z pieczeniem zajmuje około 30 minut):

Mąkę wymieszać z masłem, wsypać pokrojony szczypiorek i drobne kawałki fety. Wymieszać wszystko z mlekiem. Blaszkę, na której będą się piekły bułeczki wysmarować olejem. Formować w rękach niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut (albo do zarumienienia). Smakują pysznie z masełkiem jeszcze na ciepło, ale i na zimno są przepyszne.
Smacznego!


2 komentarze:

Elżbieta pisze...

Jak tylko wrócę do domu, to je upiekę - wyglądają bardzo apetycznie.

Ewa pisze...

ostatnio moja Psiapsióła upiekła ciasteczka z serkiem feta i szczypiorkiem - do piwka były idealne! :D