Po tym, jak zrobiłam sobie segregator na przepisy, okazało się, że ilość przepisów, jakie posiadam, jest (delikatnie mówiąc) mizerna. Postanowiłam więc zacząć próbować nowe przepisy i zbierać je, oczywiście, w nowym segregatorze.
Na początek coś prostego. Przepis zaczerpnęłam z brytyjskiej strony z bajkami dla dzieci (!)
Bułeczki z serkiem feta i szczypiorkiem (około 7-8 małych bułeczek)
Składniki:
- 100g mąki przennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g miękkiego masła
- 5 łodyżek szczypiorku (myślę, że można też spróbować z innymi ziołami, jak np. bazylia)
- 25g sera feta
- 50ml mleka pełnotłustego
Sposób przygotowania (z pieczeniem zajmuje około 30 minut):
Mąkę wymieszać z masłem, wsypać pokrojony szczypiorek i drobne kawałki fety. Wymieszać wszystko z mlekiem. Blaszkę, na której będą się piekły bułeczki wysmarować olejem. Formować w rękach niewielkie kuleczki i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut (albo do zarumienienia). Smakują pysznie z masełkiem jeszcze na ciepło, ale i na zimno są przepyszne.
Smacznego!
2 komentarze:
Jak tylko wrócę do domu, to je upiekę - wyglądają bardzo apetycznie.
ostatnio moja Psiapsióła upiekła ciasteczka z serkiem feta i szczypiorkiem - do piwka były idealne! :D
Prześlij komentarz